Forum klubowe

Wypowiedz się na forum.
Wróć do klubu »

*Klub MIŁOŚNIKÓW HERBATY* -> Mini przewodnik po Herbatach
Profil
2010-11-13 03:28:46
=====AFRYKA=====

=KAMERUN=
Trzy plantacje produkujące różne odmiany herbaty wysokiej jakości; sklonowaną, wysokogórską i uprawianą na nizinie.
Herbaty: “Ndu”, “Djuttitsa Clonal”, “Tole”
=KENIA=
Uprawiane tu herbaty CTC są na ogół sprzedawane jako mieszanki kenijskie lub też na mieszanki z herbatami z innych regionów. Herbaty te dają intensywne, ciemne napary o dużej mocy i bogatym aromacie.
Herbaty: “Marinyn”, “Kenia Blend”
=MALAWI=
Herbaty CTC sprzedawane głównie na mieszanki. Niedawno dokonana poprawa jakości możliwa była dzięki nowym sklonowanym uprawom, ale powtarzające się susze wyrządziły ogromne szkody w tym rejonie.
Herbaty: “Namingomba”, “Kavuzi”

=====POŁUDNIOWA AFRYKA=====
Produkuje czarne herbaty, z których większość kupowana jest przez rynek krajowy, ale herbata “Zulu”, jedyna
południowoafrykańska herbata sprzedawana obecnie za granicę zyskuje ogromną popularność w Europie i USA.
Herbata: “Zulu Tea”
=TANZANIA=
Produkuje CTC i klasyczne herbaty, podobne w rodzaju do cejlońskich, choć ich jakość jest różna, zależnie od wysokości i standardu zbierania. W ostatnich czasach susze i ogromny brak siły roboczej znacząco wpłynęły na pogorszenie jakości.
Herbata: “Kilima”

=====PÓŁWYSEP INDYJSKI=====

=INDIE=
Assam
W tym rejonie rodzą się klasyczne herbaty dające intensywny napar o lekko słodowym smaku, odznaczające się mocą i wysyconym kolorem.
Herbaty: “Bamonpookri”, “Napuk”, “Thowra”, “Assam Blend”, “Khongea”
Darjeeling
Herbaty zbierane o różnych porach roku mają wyraźnie odmienne smaki- First Flush, to zielonkawe liście dające dość ostry, aromatyczny napar, Second Flush, ma delikatniejszy, dojrzalszy i pełniejszy smak, herbaty In-Between łączą ostrość naparu z pierwszych zbiorów z dojrzałością smaku drugich zbiorów, a herbaty ze zbiorów jesiennych dają napar o pełnym, gładkim smaku.
Herbaty: “Castleton First Flush”, “Bloomfield First Flush”, “Margaret’s Hope”, “Namring”, “;Puttabong”, “Darjeeling Blind”, “Ayra”
Dooars
Niewielki region na zachód od Assamu, produkuje herbaty z niskich upraw dających mocne, intensywne napary.
Herbata: “Good Hope”
Nilgiri
Herbaty rosnące na stokach gór Nilgiri na południu Indii dają orzeźwiający, pachnący napar o pełnym aksamitnym smaku.
Herbata: “Nunsuch”
=Sikkim=
Ten mały stan indyjski produkuje herbaty typu Darjeeling, ale mocniejsze i o wyraźniejszym zapachu.
Herbata: “Temi”
=Terai=
Na niewielkim obszarze na południe od Darjeeling uprawia się herbaty dające napary o bogatej, wysyconej barwie i nieco pikantnym smaku.
Herbata: “Ord”
=Travancore=
Ten południowy okręg produkuje herbaty podobne do cejlońskich- mocny napar o intensywnym kolorze.
Herbata: “Highgrown”
=SRI LANKA=
Produkuje zróżnicowane w charakterze herbaty: z upraw wysokogórskich- napary wysokiej jakości o złocistej barwie; z upraw na średnich wysokościach- herbaty o bogatym, miedzianoczerwonym naparze; z niskich upraw- mocne i ciemne, używane zazwyczaj do mieszanek. Najlepszą herbatę Sri Lanki produkuje Nuwara Eliya.
Herbaty: “Kenilworth”, “Allen Valley”, “Devenia”, “Galaboda”, “Nuwara Eliya Estate”, “Ratnapura”, “Saint James”

=====DALEKI WSCHÓD=====

=CHINY=
Siedemnaście prowincji produkuje najszerszą na świecie gamę wysokiej jakości herbaty białej, zielonej, Oolonga, puszonga, czarnej, prasowanej i aromatyzowanej. Najczęściej jest to ręczna produkcja
Herbaty: “;Pai Mu Tan Imperial” (Balmudan, White Peony), “Yin Zhen” (Yinfeng, Silver Needles), “Chun Mee”(Chun Mei, Zhenmei, Precious Eyebrows), “Gunpowder” (Zhucha, Pearl Tea), “Lung Ching” (Longjing, Dragon’s Well), “;Pi Lo Chun” (Biluochun, Green Snail Spring), “Xinyang Maojian”, “Taiping Houkui” (Tai Ping Hau Fui), “Gaungdong”, “Dong Yang Dong Bai”, “Guo Gu Nao”, “Hu Bei”, “Hunan Green”, “Hyson”, “White Downy”, “Huang Shan Mao Feng”, “Fonghwang Tan-chung” (Fenghuang Dancong, Fenghuang Select), “Shui Hsien” (Shuixian, Water Sprite), “Ti Kwan Yin” (Tieguanyin, Tea of the Iron Goddess of Mercy), “;Pouchong” (Pao Zhong, Baozhong), “Dahongpao”, “Oolong Sechung”, “Wuyi Liu Hsiang” (Liuxiang), “Keemun”, “Keemun Mao Feng”, “Lapsang Souchong” (Zwngshan Xiaozhong), “Tarry Souchong”, “Yo Pao”, “Jiuqu Wulong” (Black Dragon), “Szechwan Imperial”, “Yunnan” (Dianhong), “Ching Wo”, “Ning Chow”, “;Panyong”, “Tuancha” (Tea Balls), “Tuocha”, “Dschuan Cha” (Brick Tea)
=INDONEZJA=
Większość tutejszych herbat sprzedaje się na mieszanki. Dają one żywe, jasne, lekkie, słodkawe napary przypominające nieco herbaty z wysokich upraw Ceylonu.
Herbaty: “Gunung Rosa”, “Taloon”, “Bah Butong”
=JAPONIA=
Produkuje wyłącznie zielone herbaty. Gyokuro, Sencha i Houjicha są herbatami o drobnych, wąskich jak igły listkach, do zaparzania w wodzie; Tencha jest gatunkiem, który tnie się na bardzo małe kawałki, a Matchę proszkuje się i następnie ubija miotełką w wodzie, uzyskując spieniony napój.
Herbaty: “Gyokuro” (Precious Dew), “Matcha Uji” (Froth of Liquid Jade), “Sencha”, “Bancha”, “Houjicha”, “Genmaicha”, “Fuji Yama”, “Kukicha”, “Ureshinocha”, “Kawanecha”
=TAJWAN=
Produkuje zielone, Oolong i klasyczne czarne herbaty. Specjalność Tajwanu stanowią Oolongi, fermentowane nieco dłużej niż Oolongi chińskie, a przez to ciemniejsze i trochę mocniejsze. Produkuje się tu również lekko fermentowane puszongi.
Herbaty: “Formosa Gunpowder”, “Formosa Grand Pouchong”, Formosa Great Oolong” (Great Black Dragon), “Tung Ting”, “Ti Kwan Yin”, “Grand Puchong Imperial”, “Oolong Imperial”

================================================================
===INNE KRAJE PRODUKUJĄCE HERBATĘ===

=====AMERYKA POŁUDNIOWA=====
=ARGENTYNA=
Czarna herbata używana głównie na mieszanki w Chinach i USA.
=BRAZYLIA=
Czarne herbaty dające żywe, przejżyste napary. Używane głównie do mieszanek.
=EKWADOR=
Produkuje czarne herbaty, eksportowane przede wszystkim do USA.
=PERU=
Czarne herbaty uprawiane na dwóch plantacjach.

=====AFRYKA=====
=BURUNDI=
Czarne herbaty CTC.
=ETIOPIA=
Herbaty dobrej jakości produkowane w dwóch fabrykach.
=MADAGASKAR=
Herbaty klonowane wysokiej jakości, wschodnioafrykańskiego standardu.
=MAURITIUS=
Klasyczne czarne herbaty.
=MOZAMBIK=
Mocne czarne herbaty o wyraźnym aromacie.
=RUANDA=
Czarne herbaty CTC dobrej jakości, ale z powodu niestabilności politycznej zbiory są nie do przewidzenia.
=UGANDA=
Czarne herbaty używane do mieszanek.
=ZIMBABWE=
Czarne herbaty dające mocny, ciemny napar, przypominają herbaty z Malawi.

=====EUROPA=====
=AZORY=
Czarne herbaty, które rosną na odnowionych plantacjach.

=====AZJA=====
=BANGLADESZ=
Produkuje czarne herbaty, używane głównie do mieszanek.

=====WSPÓLNOTA NIEPODLEGŁYCH PAŃSTW=====
CTC i herbaty klasyczne.
=IRAN=
Lekkie aromatyczne herbaty produkowane przez drobnych plantatorów.
=MALEZJA=
Herbaty niskiej jakości sprzedawane na potrzeby turystyki.
=NEPAL=
Czarne herbaty typu Darjeeling.
=TURCJA=
Czarne herbaty, głównie na rynek wewnętrzny.
=WIETNAM=
Czarne CTC i herbaty zielone.

=====AUSTRALIA I OCEANIA=====
Czarne herbaty na użytek krajowy.
=PAPUA-NOWA GWINEA=
Czarne herbaty dające ciemny napar o wyraźnym, mocnym smaku.
Dodaj komentarz
uśmiechmrugnięcieduży uśmiechhahahaneutralnypłaczęsmutnyProllnie powiemzłyszoknieups!obrażonyźledo baniOKbrawopapa?!ustakwiatekdziękizawstydzonyrotflciszacałuszakochanypocieszeniebuziakiszampan
Wypowiadają się na forum