a tu masz z budyniem:
Polecam to ciasto super smakuje
Ciasto:
40 dag mąki
20 dag margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Beza:
8 białek
szklanka cukru
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
orzechy włoskie
Krem:
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
1 słoik powideł
Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej blaszce o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami.
Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać rozdrobnionymi orzechami. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 st. C.
Szklankę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać mąkę i cukier. Ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć masło z margaryną i żółtkami, następnie dodawać po trochu budyniu.
Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem.
aha polecam powidła śliwkowe, ale mogą też być jabłuszka takie na szarlotkę.