Forum klubowe

Wypowiedz się na forum.
Wróć do klubu »

*Klub MIŁOŚNIKÓW HERBATY* -> Porozmawiajmy o Herbacie
Profil
2010-11-13 03:42:40
====Dobrodziejstwo Herbaty====

Od czasu odkrycia herbaty przypisywano jej dobroczynne właściwości w szerokim zakresie; co ciekawsze, prowadzone współcześnie badanie poświadczają, że wiele takich przekonań wyrażanych w ciągu stuleci jest w istocie prawdziwych.Napar herbaciany pity bez mleka czy cukru ma praktycznie zerową zawartość kalorii. Zawiera ona fluor, który wzmacnia szkliwo zębów i działa hamująco na powstawanie kamienia nazębnego.Spożywanie zarówno zielonej jak czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka (zwłaszcza płuc, okrężnicy i skóry). Różnorodne badania wykazują też zapobieganie herbatą takim chorobom jak schorzenia serca, zawał i zakrzep. Wynika to przede wszystkim z faktu, że zawarta w herbacie kofeina działa jak łagodny środek pobudzający na serce, układ krwionośny. Poza tym znajdujące się w herbacie polifenole pomagają w hamownaiu przechodzenia cholesterolu do krwioobiegu i zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi. Zawarta w herbacie kofeina zwiększa koncentracje, bystrość umysłu, wyostrza zmysł smaku i zapachu, poprawia metabolizm. Herbata bogata jest w takie witaminy jak A, grupę witamin B oraz C i P.

Ostatnia dekada charakteryzuje się wyraźnym wzrostem zainteresowania i popytu na wysokiej jakości gatunki i specjały herbaciane, w wyniku czego zwiększył się asortyment dostępnych na rynku herbat. Konsumenci mają do dyspozycji trzy źródła zaopatrzenia – sklepy specjalistyczne, wybrane wielkie sklepy (niektóre supermarkety i wysokiej marki domy towarowe) oraz firmy prowadzące sprzedaż wysyłkową. Jedyną metodą oceny oferowanych produktów jest wypróbowanie ich osobiście. Jeśli zadowala nas jakość zakupionego towaru wracamy po następną partię; jeśli nie, należy zmienić dostawcę.
W sklepach wyspecjalizowanych przechowuje się sypką herbatę w obszernych szczelnie zamkniętych skrzyniach sprzedając ją klientom na wagę. Niekiedy paczkuje się z góry ustalone porcje w puszki i paczuszki w celu usprawnienia obsługi i stworzenia atrakcyjnej oferty podarunków. Personel takiego sklepu wie co sprzedaje, i będzie umiał udzielić odpowiedzi na pytania klienta. Jeśli jesteśmy tu po raz pierwszy należy kupić niewiele herbaty danego gatunku – wystarczy nawet 5 dkg. Na większą ilość przyjdzie czas następnym razem, gdy będziemy pewni, że właśnie ta nam odpowiada. A nawet, wtedy, ponieważ herbata wysycha szybciej, gdy przechowywana jest w małych pojemnikach, należy kupować niewiele na raz, za to częściej.
Dobrodziejstwo Herbaty
Od czasu odkrycia herbaty przypisywano jej dobroczynne właściwości w szerokim zakresie; co ciekawsze, prowadzone współcześnie badanie poświadczają, że wiele takich przekonań wyrażanych w ciągu stuleci jest w istocie prawdziwych.Napar herbaciany pity bez mleka czy cukru ma praktycznie zerową zawartość kalorii. Zawiera ona fluor, który wzmacnia szkliwo zębów i działa hamująco na powstawanie kamienia nazębnego.Spożywanie zarówno zielonej jak czarnej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka (zwłaszcza płuc, okrężnicy i skóry). Różnorodne badania wykazują też zapobieganie herbatą takim chorobom jak schorzenia serca, zawał i zakrzep. Wynika to przede wszystkim z faktu, że zawarta w herbacie kofeina działa jak łagodny środek pobudzający na serce, układ krwionośny. Poza tym znajdujące się w herbacie polifenole pomagają w hamownaiu przechodzenia cholesterolu do krwioobiegu i zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi. Zawarta w herbacie kofeina zwiększa koncentracje, bystrość umysłu, wyostrza zmysł smaku i zapachu, poprawia metabolizm. Herbata bogata jest w takie witaminy jak A, grupę witamin B oraz C i P.

Ostatnia dekada charakteryzuje się wyraźnym wzrostem zainteresowania i popytu na wysokiej jakości gatunki i specjały herbaciane, w wyniku czego zwiększył się asortyment dostępnych na rynku herbat. Konsumenci mają do dyspozycji trzy źródła zaopatrzenia – sklepy specjalistyczne, wybrane wielkie sklepy (niektóre supermarkety i wysokiej marki domy towarowe) oraz firmy prowadzące sprzedaż wysyłkową. Jedyną metodą oceny oferowanych produktów jest wypróbowanie ich osobiście. Jeśli zadowala nas jakość zakupionego towaru wracamy po następną partię; jeśli nie, należy zmienić dostawcę.
W sklepach wyspecjalizowanych przechowuje się sypką herbatę w obszernych szczelnie zamkniętych skrzyniach sprzedając ją klientom na wagę. Niekiedy paczkuje się z góry ustalone porcje w puszki i paczuszki w celu usprawnienia obsługi i stworzenia atrakcyjnej oferty podarunków. Personel takiego sklepu wie co sprzedaje, i będzie umiał udzielić odpowiedzi na pytania klienta. Jeśli jesteśmy tu po raz pierwszy należy kupić niewiele herbaty danego gatunku – wystarczy nawet 5 dkg. Na większą ilość przyjdzie czas następnym razem, gdy będziemy pewni, że właśnie ta nam odpowiada. A nawet, wtedy, ponieważ herbata wysycha szybciej, gdy przechowywana jest w małych pojemnikach, należy kupować niewiele na raz, za to częściej.


====Jak Wybrać Swoją Herbatę ?====

Ponieważ istnieje tak wiele rozmaitych rodzajów herbaty, wybór musi zależeć jedynie od indywidualnego gustu i preferencji. Ludzie, którzy lubią bardzo lekką herbatę, z nikłą zawartością kofeiny i nienarzucającym się smakiem, powinni wybierać spośród herbaty białej i Oolonga. Ci, którzy deklarują się aromatycznym, ziołopodobnym, orzeźwiającym zapachem i smakiem zielonej herbaty, powinni kupować chińskie i japońskie zielone herbaty. Wielbiciele czarnej herbaty dostrzegą z pewnością różnicę pomiędzy lżejszym, subtelnym smakiem chińskich herbat liściastych, a mocniejszymi, ciemniejszymi naparami z gatunków o liściach łamanych i smakiem herbaty sporządzonej z okruchów herbacianych, oraz ostrzejszymi, szybkimi w przygotowaniu herbatami typu CTC (cut, tear and curl).
Dobrej klasy sklep specjalistyczny czy spółka prowadząca sprzedaż wysyłkową powinny być w stanie wyjaśnić różnice między oferowanymi rodzajami herbaty i udzielić porady klientom, biorąc pod uwagę ich indywidualne upodobania.

====Herbata aromatyzowana,====
to herbata zielona, ulung, lub czarna, która została poddana obróbce, a następnie zmieszana z przyprawami korzennymi lub ziołami, płatkami kwiatów lub esencjami owocowymi.
Od czasu odkrycia herbaty Chińczycy dodawali do niej różne aromaty, mieszając kwiaty lub owoce z wysuszonymi listkami, bądź dorzucając odpowiednie dodatki do gotującej się wody, albo też do samego naparu. Niektóre herbaty mają naturalny aromat dzikich orchidei, gdyż kwiaty rosną same pośród krzewów herbacianych na plantacjach. Inne nabierają zapachu kwiatów z drzew owocowych rozkwitających pomiędzy krzewami w czasie rozwijania się pączków i młodych listków herbacianych. Wszystkie rodzaje herbaty prędko przyswajają sobie inne zapachy, to jest właśnie powód, żeby przechowywać je z dala od obcych woni.
Herbaty aromatyzowane sporządzać można z różnych rodzajów herbat sypkich. Rolę aromatyzatora spełniać mogą kwiaty jaśminu, pomarańczy, bzu czarnego czy oliwki pachnącej. Można też aromatyzować nasionami anyżu, korzeniami irysów i kurkumy.Istnieje dziś ogromna różnorodność takich herbat. Najpopularniejszymi i najbardziej udanymi aromatami są: czarna porzeczka, wiśnia, owoce cytrusowe, imbir, mango, miętowa herbata zielona, passiflora, i owoce czerwone

====Mieszanki klasyczne====

Wszystkie firmy herbaciane tworzą własne mieszanki obliczone na rozmaite upodobania smakoszy herbaty i różne pory dnia. Otrzymuje się je przez mieszanie i zestawianie różnych gatunków. Nie istnieją rygorystyczne reguły co do składu takich mieszanek. Niemniej jednak kilka klasycznych składa się na ogół z podobnych komponentów :

EARL GREY
=========
Jest to tradycyjna mieszanka herbat chińskich, albo chińskich i indyjskich aromatyzowanych esencją owocu bergamoty- rodzaju pomarańczy. Cieszy się ona niewiarygodnym powodzeniem i istnieje w wielu odmianach, z użyciem herbaty chińskiej, Darjeeling, cejlońskiej, Silver Tip i herbaty dymnej. Zmienna jest ilość bergamoty, co wpływa w znacznej mierze na jakość herbaty – zbyt wiele sprawia, że napar ma smak mydlany; zbyt mało – można by pić z powodzeniem niearomatyzowaną herbatę. Natomiast właściwa proporcja pozwala uzyskać napój o ożywczym, cytrusowym aromacie. który nadaje się do ciastek.

ENGLISH BREAKFAST – angielska śniadaniowa
=========================================
Tego rodzaju herbata ma towarzyszyć tłustym, smażonym potrawom, oraz wyrazistym smakom.

IRISH BREAKFAST – irlandzka śniadaniowa
=======================================
Irlandczycy tradycyjnie wolą herbatę mocną i ciemną, więc mieszanki o tej nazwie zawierają bogate, smakujące słodem Assamy, niektóre z dodatkiem herbat afrykańskich i indonezyjskich.

FIVE O’CLOCK TEA – mieszanka popołudniowa
=========================================
Są to z reguły lżejsze gatunki zmieszane z herbatami Darjeeling, Formosa, chińską oraz lżejszymi cejlońskimi, czasem z odrobiną jaśminu czy bergamoty.
ROSYJSKA KARAWANA
Aby odtworzyć smak preferowany przez Rosjan pijących chińską herbatę przewożoną przez wielbłądy od granicy rosyjsko-chińskiej, używa się do mieszanki o tej nazwie herbat czarnych lub Oolong, z Chin czy Formosy, z niewielkim dodatkiem dymnej Lapsang Souchong albo Tarry Souchong.


====Torebki Herbaciane====

Pomysł torebki herbacianej wziął się podobno od małych jedwabnych torebek z próbkami, rozesłanych w 1908 roku do potencjalnych klientów przez nowojorskiego importera herbaty, Thomasa Sullivana. Jedwab został z czasem zastąpiony przez gazę, a ta z kolei przez papier. W 1965 roku używalność torebek wynosiła ok. 7%, a w 1993 roku herbata z torebek stanowiła 85% całkowitej konsumpcji herbaty w Wielkiej Brytanii, a 65-70% w Stanach Zjednoczonych.
Papier używany do produkcji torebek ekspresowych wyrabiany jest z takich surowców jak konopie manilskie, miazga drzewna i sztuczny jedwab.
Trzeba przyznać, że w ciągu ostatnich paru lat jakość herbaty w torebkach w niektórych przypadkach poprawiła się wyraźnie, niemniej jednak klient powinien rozróżniać dwa typy herbat ekspresowych. Pierwszy typ reprezentuje standardową, codzienną herbatę, niezbyt dobrej jakości. Natomiast drugi typ to torebki z wysokogatunkowymi herbatami, które są sprzedawane w renomowanych sklepach.

====Cukier W Herbacie====

Upodobanie do cukru w herbacie rozpowszechniło się w Europie w końcu XVII stulecia i zdobyło popularność przede wszystkim w Anglii. Uważa się, że zwyczaj ten nie przywędrował z Chin, gdyż Chińczycy niezwykle rzadko używają cukru do herbaty. Jest to praktykowane tylko w paru rejonach chińskich.
Upodobanie Anglików do słodkich napojów rozwinęło się w tym czasie tak dalece, że u schyłku XVIII wieku spożycie cukru w Wielkiej Brytanii było dziesięciokrotnie wyższe niż we Francji i innych krajach europejskich.
Eksperci zalecają picie herbaty bez cukru, który może zabić smak naparu, ale w Wielkiej Brytanii bardzo wielu ludzi nadal wsypuje łyżeczkę czy dwie do filiżanki herbaty.

====Herbata Mrożona====

Pomysł mrożonej herbaty zrodził się na światowych targach handlowych w St. Louis w 1904r. Akurat w tym okresie temperatura powietrza była niezwykle wysoka, a choć Brytyjczycy zawsze doceniali gaszące pragnienie właściwości herbaty, Amerykanie zignorowali ją całkowicie, rozglądając się za zimnymi napojami. Zdesperowany Richard Blechynden, który bardzo pragnął sprzedać swój produkt, napełnił szklanki kostkami lodu i rozlał na nie herbatę., która szybko zyskała uznanie w tej postaci.
Do przygotowania herbaty mrożonej wybieramy herbatę cejlońską lub chińską Keemun. Odmierzamy dwukrotnie większą ilość listków i zaparzamy je, jak zwykle w czajniczku. Następnie należy herbatę odcedzić i posłodzić do smaku. Napełniamy szklankę kostkami lodu u nalewamy na nie gorący napar. Przed podaniem dorzucamy kilka zgniecionych listków mięty lub kwiatów ogórecznika oraz plasterek cytryny albo pomarańczy.
Można również zaparzyć podwójnej mocy herbatę, którą następnie cedzi się, słodzi i chłodzi w lodówce przez kilka godzin albo nawet przez noc, po czym serwuje się z kostkami lodu i przybra
Dodaj komentarz
uśmiechmrugnięcieduży uśmiechhahahaneutralnypłaczęsmutnyProllnie powiemzłyszoknieups!obrażonyźledo baniOKbrawopapa?!ustakwiatekdziękizawstydzonyrotflciszacałuszakochanypocieszeniebuziakiszampan
Wypowiadają się na forum