Przygotowanie: 20 min Pieczenie: ok 50 min
Trudność: łatwa
Składniki:
5 jaj
2 szklanka maki pszennej
1 szklanka cukru + cukier waniliowy
1 margaryna
8 łyżek oleju
1 1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku
2 łyżki maki pszennej
1 łyżka kakao kilka kropl aromatu rumowego
Przygotowanie:
1.Margaryna z cukrem i c. waniliowym utrzeć na puch. Dodać żółtka olej i sok z cytryny. Cały czas ucierając, wsypac mąke wymieszana z proszkiem. Na końcu dodac ubite na sztywno białak. Delikatnie połaaczyć. Odłożyc 3/4 ciasta i dodać do niego 2 łyzki maki pszennej. Do 1/3 ciasta dodać 1 łyzka kakao i kilka kropli olejku rumowego. Do wysmarowanej i wysypanej bułka foremki o wymiarach 12 x 34 wylac jasne ciasto przez środek wylac ciemne ciasto (mozna delikatnie ciasta przemieszać widekcem utworzy się wtedy marmurek).
2.Piec w temperaturze ok 170 stopni C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Dzieki dodaniu do ciast oleju babka jest po upieczeniu wilgotna i bardzo smaczna. Polecam!